x
4.000 TL ÜSTÜ KARGO BEDAVA
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Barkod Yazıcı Nedir
29.03.2021

Barkod Yazıcı Nedir

CİHAZLAR ÜZERİNE (BARKOD YAZICI, BARKOD OKUYUCU, EL TERMİNALİ)

 

Envanter kontrol ve takibinin yapabilmesi için geliştirilmiş olan barkod sistemleri, büyük üreticiler ve perakende şirketler tarafından yaygın şekilde kullanılır. Bu sistemler envanter kontrolü ve takibi dışında da fayda sağlar. Ürün gönderimi esnasında yaşanabilecek her türlü hatayı en aza indirme ve müşteri memnuniyetini artırma maksadıyla sıklıkla tercih edilir.

 

Barkod sistemlerinin kullanım alanı ve çeşitleri, kullanıcının ihtiyacına göre şekillenir. Barkod sistemlerini şöyle sıralayabiliriz:

 

l Barkod yazıcı

l Barkod okuyucu

l El terminali

Barkod Yazıcı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Barkod yazıcıları, direkt olarak ürün üzerine eklenebilen etiketleri basan, özel olarak yapılmış bilgisayar çevre birimleri olarak bilinir. Barkod yazıcıların farklı baskı yöntemleri ve çalışma prensipleri vardır. İş yükünü azaltan, maliyeti düşüren, baskıdaki hataları en aza indiren ve müşteri memnuniyetinin artmasına vesile olan bu cihazlar bugün neredeyse tümler şirket tarafından kullanılıyor.

 

Barkod Yazıcılarının Baskı Yöntemleri

Direkt Termal Baskı

 

Direkt termal baskı yönteminde kağıt ısıtılarak baskı işlemi yapılır. Bu yöntem, herhangi bir şekilde toner vs. kullanılmadığı için renkli baskıya uygun değildir. Yakarak baskı yapıldığı için ribon masrafı yoktur. Kısa ömürlü etiketler için kullanılır. Çevresel faktörlere maruz kalan direkt termal baskılı etiketler kısa zaman içinde solar. Direkt termal baskı yöntemi, makbuz veya nakliye etiketleri gibi kısa ömürlü ve yaygın kullanıma sahip olan etiketlerde tercih edilir.

 

Termal Transfer Baskı

 

Termal transfer baskı yönteminde ısıtma işlemi uygulanmaz ve ribon kullanımı mecburidir. Baskı işleminde ribon ısıtılır ve kağıt üzerine yapıştırılır. Çevresel faktörlerden etkilenme durumu olmadığı için bu etiketler daha uzun ömürlüdür. Termal transfer baskı ile elde edilen etiketin uzun süre boyunca baskı kalitesi ve okunabilirliği aynı kalır. Grafik, metin ve logoların basımı için uygun bir yöntemdir. Ürün tanımlama, stok vs. için de kullanılabilir.

 

Barkod Yazıcıların Çalışma Prensipleri

Direkt termal ve termal transfer olarak iki farklı yöntemle baskı yapılan barkod yazıcılar çalışma prensiplerine göre 4'e ayrılır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

 

l Nokta (İğne) vuruşlu yazıcılar: Bu yazıcılar, mürekkebi iğnenin vuruşuyla birlikte kağıda işler.

l Mürekkep püskürtmeli yazıcılar: Bu yazıcılar, şerit üzerindeki mürekkebi püskürterek kağıda işler.

l Tonerli yazıcılar: Bu yazıcılar, içinde bulunan toneri elektriksel olarak kağıda püskürtür.

l Yakarak yazdıran yazıcılar: Bu yazıcılar, fax makinelerinde olduğu gibi, barkod kafasının kağıdı yakması ya da şeridin karbon kağıdını boyaması ile çalışır.

Barkod Yazıcılar Neden Tercih Edilir?

l Baskı kalitesi oldukça yüksektir.

l Diğer yazıcılardan farklı olarak tüm etiketlere baskı yapma olanağı sağlar.

l Barkod yazdırma maliyeti oldukça düşüktür.

l Baskı hızı çok yüksektir.

l Baskı işleminde kullanılan toner ya da yapışkan malzemenin akması gibi bir sorunla karşılaşılmaz.

Barkod Yazıcı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Barkod yazıcı alırken:

 

l Yazıcıda kullanılan etiketin uzun ömürlü ve kaliteli olmasına,

l Önceden kullanılan ya da tercih edilen etiket türüne baskı yapıyor olmasına,

l Çevresel faktörden ne ölçüde etkileneceğine,

l Basılacak etiketin ne için ve ne kadar zaman içinde kullanılacağına,

l Baskı hızının ne kadar yüksek olduğuna,

l Baskı etiketi olarak kullanılacak olan etiketin boyutuna,

l Yazıcı ile ne şekilde bağlantı kurulacağına,

l Yazıcının hangi tür yazılımlara ihtiyaç duyacağına,

l Baskı çözünürlüğünün ne kadar yüksek olduğuna dikkat etmek gerekir.

Barkod Okuyucu Nedir, Nasıl Kullanılır?

Barkod okuyucu, barkodları okuyarak bilgilerin elektronik ortama aktarılmasını sağlayan sistemdir. Barkod üzerinde yer alan çizgiler 12 basamaklı kodu simgeler ve her çizgi farklı bir basamağa denk gelir. Barkod okuyucudan gelen lazer ışık barkod üzerindeki görüntüyü tarayıcıya taşır. Barkod, okuyucu ile okutulduktan sonra siyah beyaz çizgiler elektrik sinyallerine dönüşür. Okuyucudaki kod çözücüleri bu sinyalleri çözerek anlaşılır harf ve rakamlara dönüştürür.

 

Barkod okuyucular, hız ve kolaylık sağlayan sistemlerdir. Barkod okuyucular değişik ara birimlere sahip olabilir. Bu ara birimler lavye, seri port ya da usb bağlantı olabilir. Ayrıca kablosuz olarak kullanılan radyo frekanslı çalışan barkod okuyucular da vardır. Barkod okuyucular; tıp, seyahat, hukuk, eğlence, üretim, alışveriş gibi birçok sektörde kullanılabilir.

 

Barkod Okuyucu Çeşitleri Nelerdir?

Birden fazla çeşidi olan barkod okuyucuların hangi amaçla kullanılacağının belirlenmesi önemlidir. Barkodun okunacağı ortam, işleneceği bilgisayar, bilgi içeriğinin miktarı, barkod üzerindeki kodların listesi, okutan kişinin eğitim ve bilgi seviyesi barkod okuyucu çeşidini belirlemek için önemli kriterlerdir. Barkod okuyucu çeşitleri şöyle sıralanbilir:

 

l Wand ya da kalem barkod okuyucular: Kalem şeklinde olan bu barkod okuyucular, barkod ile temas ettirildiğinde verileri okur.

l CCD barkod okuyucuları: Temas etmeden barkodun üzerindeki tüm verileri tarayarak okur.

l Lazer barkod okuyucuları: İçerisinde yer alan ince bir lazer ışık ile temas etmeden barkod üzerinde yer alan tüm bilgileri tarayarak okur.

l Çok yönlü barkod okuyucuları: İçerisinde yer ince bir lazer ışık ile temas etmeden ve her yönden barkod üzerinde yer alan bilgileri tarayarak okur.

l El terminalleri: Taşınabilen ve kablosuz barkod okuyucusudur. Okunan bilgileri sistemine kaydeder.

l Kablosuz barkod okuyucular: Lazer ve CCD barkod okuyucularının kablosuz halidir.

l Imager barkod okuyucular: CCD ve lazer okuyucuların gelişmiş halidir. Bilgiyi kaydeder ve yorumlar.

l Karekod barkod okuyucular: Normal barkod okuyucular gibi çizgili ve karekodlu barkodları okur.

El Terminali Nedir, Nasıl Kullanılır?

El terminali, el bilgisayarı olarak bilinir. Elle ya da barkod okuyucusu tarafından girilen verileri depolamak, işlemek ve yorumlamak için kullanılan cihazdır. El terminalleri tarafından alınan veriler ana merkez olarak belirlenen cihazlarda depolanır. El terminalleri bilgi transferini çevrim içi ya da çevrim dışı olarak yapabilir. Barkod çeşitlerini ve karekodları okutarak veya manuel işlem yaparak bilgi toplar. Bilgileri kayıp ve hata olmadan istenilen adrese iletir.

 

El terminallerinde bilgi toplama aşamasında dokunmatik ekran, klavye ve barkod okuyucu kullanılır. Bunların haricinde RFID, kamera ve GPS de kullanılır.

 

El Terminali Kullanım Alanları Nelerdir?

El terminalleri; gıda, sağlık, üretim ve kamu sektöründe yaygın olarak tercih edilir. Mobil iş çözümü olarak sunulan el terminalinin kullanım alanları ise şöyle:

 

l Saha satış

l Sıcak satış

l Depo otomasyonu

l Lojistik sektörü

l Market otomasyonu

l Sayaç okuma sistemleri

l Otopark yazılımları

l Restoran yazılımları

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.