ETİKETLER
Etiket; çeşitli ürünlerin türünü, markasını, kullanım alanını görmemiz için üretilen ve bilgilendirme amacıyla kullanılan materyallere verilen isimdir. Etiketler, dünyanın her noktasında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ürün tanıtımı, stok yönetimi, üretim, satış gibi pek çok alanda etiketlerden faydalanılmaktadır. Ürün sahipleri ve satıcılar, etiketleri ürünlerini daha kolay tanıtabilmek ve daha rahat sınıflandırabilmek amacıyla da kullanırlar. Depodan markete, hastaneden spor salonuna kadar günlük hayatın bir parçası olan tüm işletmelerde etiket kullanımı söz konusudur. Ayrıca ev ve ofislerdeki ürünler için de etiket kullanmak mümkündür.
Kurum içi ve kurum dışı işlemlerde büyük bir kolaylık sağlayan etiketler, pek çok durumda bir tanıtım aracından ziyade bir kimlik olarak değerlendirilmektedir. Etiketin yapısı ve kalitesi, bazı hallerde etiket üzerinde yazan detaylardan daha önemli olabilmektedir. Dolayısıyla etiketlerin bilgilendirme ve sınıflandırma gibi konularda kolaylık sağlamasına ek olarak bir imaj yaratması da söz konusu olabilir.
Etiket Çeşitleri Nelerdir?
Etiketler kullanım amaçlarına göre farklı çeşitlerde karşımıza çıkabilirler. Günümüzde onlarca farklı etiket çeşidi mevcuttur. Amaca, ürüne, zevke ve hedef kitle arzularına göre her kurum farklı çeşitlerde etiket tercih edebilir. Etiket çeşitlerini genel hatlarıyla şu şekilde sınıflandırabiliriz:
l Kuşe etiket
l Wellum etiket
l Eko termal etiket
l Lamine termal etiket
l PP opak etiket
l PP şeffaf etiket
l Silvermat etiket
l Fasson fastyre etiket
l Lazer etiket
l Renkli nokta etiketler
l Karton etiket
l Terazi etiketi
l Kuyumcu etiketi
l Eczacı ilaç etiketi
l Rfid etiket
l Yem etiketi
l Baskılı etiket
Belli Başlı Etiket Çeşitleri ve Kullanım Amaçları
Kuşe Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
Üst yüzeyi parlak ve pürüzsüz bir yapıda olan kuşe etiket, beyaz renktedir. Nem ve sudan etkilense de güneş ışığı gibi hafif ısı kaynaklarından kolay kolay etkilenmez. Kuşe etiketlerin ortalama kullanım ömrü ise 1-2 sene arasında değişmektedir. Ürün etiketi, koli etiketi, barkod etiketi, raf etiketi, koli üstü etiketi, lot etiketi gibi çeşitli amaçlar için kullanılan bu etiket türü, pek çok sektör tarafından tercih edilmektedir. Baskıları termal transfer yöntemiyle alınır. Ribon ile üzerine baskı yapılır.
Wellum Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
Wellum etiketler, yüzey yapıları itibariyle kuşe etiketlerden ayrılır. Kuşe etiket ile wellum etiket arasındaki temel fark, wellum etiketlerin pürüzlü ve gözenekli bir yüzeye sahip olmasıdır. Ribon ile baskı yapıldığı zaman gözenekler dolar ve sürtünmeye karşı etiket ve baskı daha dayanıklı bir hal alır. Yüzeyleri gözenekli ve pürüzlü olduğu için wellum etiketler mat bir görüntüye sahiptir. Yapıştığı yüzeyde daha kalıcı bir baskı vadettiği için sıklıkla tercih edilen bir etiket türüdür.
Eko Termal Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
Uygun maliyetli ürün sınıfına giren bir etiket türüdür. Genelde hızlı tüketimin yaygın olduğu ve standartların oturduğu sektörlerde tercih edilir. Örneğin taşımacılık ve perekende sektörlerinde eko termal etiket türü kullanımı oldukça yaygındır. Koli üstü, kargo poşeti gibi alanlarda ya da kısa vadede tüketilecek olan ürünlerde kullanılır. Nem, ısı, gün ışığı ve soğuktan etkilenebilir. Dolayısıyla 3-6 ay vadeli bir kullanım ömrü söz konusudur. Ribon ihtiyacı duymadığı için kolay bir kullanıma sahiptir. Piyasada kullanılan tüm barkod yazıcılar aracılığıyla baskı alınabilir.
Lamine Termal Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
Lamine termal etiket, üst katmanındaki koruyucu ek katman ile eko termal etiketten ayrılır. Söz konusu katman, etiketin üzerine uygulanan baskının daha uzun süreli olmasına katkı sağlar. Direkt termal / termal transfer tekniğiyle baskısı alınan lamine termal etiketlerin 6-9 ay kadar bir kullanım ömrü bulunur. Gün ışığı, su, ısı, nem gibi dış faktörlere karşı termal etikete kıyasla daha dayanıklıdır. Fakat dış ortam kullanımı için çok uygun değildir. Genelde koli üstünde, kargo poşetinde ya da kısa sürede tüketilecek ürünlerin üzerinde tercih edilir.
PP Opak Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
PP opak, sert yapıda bir etiket ham maddesi olarak bilinir. Nem, su, ısı gibi dış faktörlere karşı dayanıklı bir yapıya sahip olan PP opak etiket, plastik bazlı etiketler sınıfına girer. Esnemez ve zorlanmadığı sürece kolay kolay yırtılamaz. Dış ortamlarda kullanıma uygundur, dış faktörlere karşı dayanıklı bir yapıdadır. Kimya, tekstil, kozmetik, elektronik, gıda gibi sektörlerde kullanılır.
PP Şeffaf Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
PP opak etiket ile benzer özellikler sahiptir. Tek farkı şeffaf bir yüzeye sahip olması ve altındaki yüzeyin rahat bir şekilde görülebilmesidir. PP opak gibi dayanıklı ve uzun ömürlü bir etiket türüdür. Genelde alt yüzeyi gösterdiği için kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılır. Ayrıca deformasyon olabilecek yüzeyleri koruma amacıyla da tercih edilebilir.
Silvermat Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
PVC, yani plastik bazlı bir etiket çeşididir. Yırtılmayan bir yapıya sahiptir. Etiket sektöründe demirbaş etiketi, milmar etiket, alüminyum etiket ya da metalize etiket gibi isimlerle de bilinir. Silvermat etiketlerin üst yüzeyleri mat ve düz yapıda, gri renkte olur. Güçlü bir tutkala sahip olan silvermat etiketlerin hem arka yüzü hem de ön yüzü gri metalik bir renge sahiptir. Elektronik eşyalarda, asansörlerde, güneş panellerinde ve dış ortamda kalan çeşitli cihazların üzerinde kullanılır. Dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için makine ve elektronik üreticileri tarafından sıklıkla tercih edilir.
Fasson Fastyre Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
Parlak bir üst yüzeye sahip olan fasson fastyre etiket, düz yapıda ve parlak renktedir. Yırtılabilen üst yüzeyinden farklı olarak alt yüzeyi metal renkte olur. Etikete adını veren "tyre" bir tutkal türüdür ve son derece kuvvetlidir. Bu etiket türü genel olarak oto lastik, halı, kumaş ve sanayi gibi alanlarda tercih edilir.
Lazer Etiket Nedir, Ne İşe Yarar?
Lazer etiket, kendinden yapışkanlı bir etiket türüdür. A4 boyutunda olan bu etiketler, mürekkep püskürtmeli yazıcılar tarafından da yazdırılabilmektedir. Paket, postalama, ürün tanımlaması gibi uygulamalarda sıklıkla tercih edilir. MS Office programlarıyla uyumlu olan lazer etiketler, güçlü bir yapışkana sahiptir ve klasörlerden kargo gönderilerine kadar birçok dosya ve evrakın tanımlanmasında kullanılabilir.