x
4.000 TL ÜSTÜ KARGO BEDAVA
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Ribon Nedir
29.03.2021

Ribon Nedir

RİBON

 

Barkod yazıcılarda temel olarak iki farklı teknikle baskı yapılabilir. Bunlar termal ve termal transfer baskıdır. Her iki teknikte de temel prensip aynıdır. Barkod yazıcı bir kafa aracılığıyla, bu kafanın altından geçen malzemeye sıcaklık uygular. Bu sayede hazırlanan bilgiler uygun malzemeye yazdırılmış olur.

 

Termal transfer baskıda, ısı yazıcı başlığının altından geçen karbon şerit malzemeye uygulanır ve şeridin üzerindeki boya kağıda transfer edilir. Bu karbon şerit malzemeye de ribon adı verilir. Ribon özellikle uzun ömür isteyen ürünlerin etiketlenmesinde tercih edilir. Baskıda kalıcılığı ve dayanıklılığı artıran unsur reçinedir. Ribonlar; içinde barındırdığı reçine oranından dolayı ısı, ışık ve alkole karşı son derece dayanıklıdır. Bu açıdan yaygın olarak kullanılır.

 

Ribon Nedir?

Barkod yazıcılarda termal transfer baskı yaparken etiket basmaya yarayan rulo halindeki film şeride ribon denir. Termal transfer ribon en basit hali ile üç katmandan oluşur. Bu katmanlar şöyledir:

 

Orta katman, polietilen film denilen bir tabadan oluşur. Bu katmanın bir tarafında ısıyla sıvılaşan katı mürekkep tabakası bulunur. Diğer tarafında ise koruyucu tabaka bulunur. Mürekkep tabakasının içinde, ribonun model ve özelliğine bağlı olarak reçine ve bal mumu bulunur. Polyester film üzerinde katı halde bulunan mürekkep, termal yazıcı kafası sayesinde ısıtılarak sıvı hale gelir. Bunun sonucunda ise etiket yüzeyine transfer edilir ve baskı sağlanır.

 

Ribon ile Baskı Yapmanın Faydaları

Etiketleme yapmak isteyen ürün sahipleri veya üreticiler için ilk bakıldığında ribon ile baskı yapmak maliyetli olarak görünebilir. Ancak uzun vadeli bir AR-GE yapıldığında ise üreticiye her zaman avantaj sağlayacağı açıktır. Bunun için öncelikle sizler için gerekli olan uygun ribon ve etiket seçimini doğru yapmanız gerekiyor.

 

Ribon kullanarak birbirinden farklı etiket çeşidine baskı yapma imkanı bulursunuz. Bu ise işletmelere seçimlerinde esneklik sağlar. Mükemmel baskı kalitesinin sağlanabilmesi için, yazıcı, ribon ve baskı yapılacak malzemenin uyumlu olması gerekir.

 

Bunun yanı sıra ribon ile baskı yaparak cihazınızın kafasının ömrünü uzatmış olursunuz.

 

Ribon Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde birçok ribon türü bulunuyor. Bir ribonu değerlendirirken reçine oranına bakılarak değerlendirme yapılır. Çünkü reçine kalıcılığı ve dayanıklılığı belirler. Ribon konusunda ise temel kriter kalıcılık ve dayanıklılıktır. Belli başlı ribon çeşitlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

 

l Wax Ribon

l Premium Wax Ribon

l Renkli Wax Ribon

l Wax Resin Ribon

l Premium Wax Resin Ribon

l Renkli Wax Resin Ribon

l Resin Ribon

l Premium Resin Ribon

l Renkli Resin Ribon

l Wax Resin Near Edge Ribon

l Premium Wax Resin Near Edge Ribon

l Tekstil Resin Ribon

l Premium Tekstil Resin Ribon

l Ricoh B110A Hafif Yıkama Ribonu

l Ricoh D110A Ağır Yıkama Ribonu

l Hot Foil Ribon

Belli Başlı Ribon çeşitleri ve Kullanım Amaçları

Wax Ribon

Bu ribon türü en ekonomik termal transfer imkanı sağlayan ribondur. Wellum ve kuşe kağıtlara baskı amaçlı kullanılır. Böylece baskı maliyetleri de düşer. Ribon karışımı içinde %98 bal mumu ve %2 reçine bulunur. Bal mumu düşük ısıda eridiği için yoğunluğu yüksektir. Plastik bazlı etiketler haricinde neredeyse tüm etiketlerde Wax Ribon ile baskı yapabilirsiniz.

 

Wax ribon sadece flat kafa özelliğine sahip barkod yazıcılarda kullanılabilir. Kuşe, wellum ve kuşe karton gibi kağıt türü yüzeylere baskı yapmak için elverişlidir. Bu ribonlar içinde bulunan kimyasalların kalitesi ve oranlarına göre kendi içinde üçe ayrılır: Ekonomik Wax, Standart Wax ve Premium Wax. 65 derece gibi düşük ısıda baskı alma imkanı vardır.

 

Wax Resin Ribon

Wax ve resin karışımından oluşan orta reçineli ribondur. Polietilen, polipropilen, Data PE gibi plastik bazlı kağıtlara baskı amaçlı kullanılır. Wax ribona göre daha dayanıklı ve lekelere karşı dirençlidir. Yüksek çözünürlüğe sahip barkod yazıcılar için en uygun termal transfer ribondur. Baskı kalitesi mükemmeldir. Genel amaçlı etiketleme, perakende etiket uygulamaları, raf ve kutu etiketleme, tekstil ürünleri etiketleme, nakliye depolama ve taşıma etiketlenmesi gibi alanlarda kullanıma uygundur.

 

Karışımında bal mumu %30, reçine (resin) ise %70 oranında kullanılır. Sentetik malzemelerde kimyasal ve dış şartlara dayanıklı baskı alabileceğiniz kalitede bir ribondur.

 

Resin Ribon

Resin ribonlar, yüksek reçineli ribon olup, Silvermat, Whitemat, Glosswhite, Yıkama Talimatı, Polyester, Polimid, Polipropilen, Polietilen, Pp Opak, Pp Şeffaf (Care Label) kağıt ve bez etiketlere baskı amaçlı kullanılır. Bu türde ribonlar plastik ve sentetik etiket baskıları için daha elverişlidir. Yüksek ısı, aşınma ve kimyasallara maruz kalacak etiketlerde bu ribon türü tavsiye edilir.

 

Karışımında %98 oranında reçine, %2 bal mumu kullanılır. Bu nedenle ısı dayanıklılığı çok iyidir. Bu ribonlar genellikle endüstriyel amaçlı kullanım içindir.

 

Wax Resin Near Edge Ribon

Bu ribonun bileşiminde bal mumu ve reçine yarı yarıya bulunur. Bu nedenle wax ribonlara göre daha dayanıklı, lekelere karşı dirençlidir. Özellikle kağıt yüzeyler, PVC, PP gibi yüzeylere baskı yapabilmek için tercih edilir. Flat ve Near Edge yazıcı kafası çeşitlerine uygun olarak geliştirilmişlerdir. Nakliye ve depolama etiketlemesi, raf ve kutu etiketlemesi, perakende etiketlemesi gibi alanlarda kullanılabilir.

 

Tekstil Resin Ribon

Tekstil sektörü için özel olarak geliştirilmiş ribondur. Ribonda kullanılan mürekkep yapılan küçük testlerde ve her çeşit barkod ürününde mükemmel baskı kalitesi verir. Tekstilde kullanılan naylon, polyester, asetat gibi çok faklı materyallerde baskı alınabilir. Kuru temizleme, ütüleme, her türlü baskı görüntüsü yıkama işlemlerinde dirençlidir. İngiliz Saten, Japon Akmaz gibi kumaş bazlı etiketlerde de oldukça tercih edilen bir ribondur.

 

Ricoh B110A Hafif Yıkama Ribonu

Bu ribon İngiliz saten, Japon akmaz ve Non Woven gibi kumaş etiketlerde tercih ediliyor. Düşük derecedeki yıkamalar için performansı yüksektir. Penye, triko, abiye, takım elbise gibi ürünlerin yıkama talimatları bu ribonlar ile rahatça basılabilir.

 

Ricoh D110A Ağır Yıkama Ribonu

Tekstil resin ribon grubunun en kaliteli ürünüdür. Ağır dereceli yıkamalara dayanıklılık gösterir. 150 dereceye kadar olan ısıl işlemlere karşı dirençlidir. Alkol testinde çıkmaz. Baskı kalitesi mükemmeldir. Denim firmalarının tercihidir.

 

Hot Foil Ribon

Bu ribon ile kodlama makinesi üzerinde bulunan sıcak klişeler ısıtılır ve sıvı hale gelir. Etiket, ürün ambalajı yüzeyine basınç uygulayarak temas ettirilir ve ürünün üretim tarihi, son kullanma tarihi, logosu, barkodu gibi bilgilerin baskı yapılması sağlanır. Bu yöntemin çalışma sıcaklığı yaklaşık olarak 130-210 derece arasındadır. Siyah ve beyaz dışında birçok renk ile yapılabilir.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.