UHF RFİD
Açılımı "Radio Frequency Identification" olan RFİD Türkçeye "Radyo Frekanslı Tanımlama" olarak çevrilebilir. RFİD, canlı ya da cansız her türlü nesnenin temas kurmadan uzak mesafeden tanınması ve izlenmesi için kullanılan otomatik tanıma sistemidir. UHF RFİD genel olarak anten, mikroçip ve okuyucudan meydana gelir. 1970'li yıllardan beri kullanılan UHF RFİD, tanıma sistemleri içinde kendini kanıtlamış bir teknoloji olarak bilinir.
Hava yolu şirketlerinden kargo şirketlerine, canlı hayvan taşıma ve takibinden zincir marketlere, alışveriş merkezlerinden otoparklara kadar bir çok alan ve sektörde kullanıma uygun olan bu sistem, barkod sisteminde yer alan birçok hatayı ortadan kaldırmayı başarıyor. İdari, sevkiyat ve stok sayımı hatalarını, iş gücü yetersizliğini ve firma içi hırsızlık gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.
UHF RFİD Nasıl Çalışır?
Canlı ya da cansız her türlü nesnenin antenine mikroçip bağlanır. Bu mikroçip, RFİD etiketi olarak bilinir. Bu RFİD etiketine nesnenin tanınması için nesneye ait bilgiler ve diğer veriler eklenir. Anten, mikroçipteki bilgilerin bir okuyucuya iletilmesi için kullanılır. Okuyucu ise RFİD etiketinden yani mikroçipten aldığı radyo dalgalarını bilgiye dönüştürerek bilgisayar sistemlerine aktarır. Böylece bilgi kullanılır ve işlenebilir hale getirilir.
RFİD etiket yani çip, nesnelerin üzerine ya da içine yerleştirilir. Her RFİD etiketin kimlik kodu kendine özeldir ve kopyalanması çok zordur. Dolayısıyla bilgilerin korunması mümkündür. Ancak aksi durumlarda da çipe ve bilgilere erişim engellenebilir, çip kilitlenebilir ve kullanılamayacak hale getirilebilir. Bu çiplere ilgili nesneye dair her türlü bilgi kaydedilebilir. RFİD etiket, okuyucunun alanına girdiğinde okuyucu etiketteki bilgileri temas gerekmeden okuyabilir. Bu etiketler aktif, pasif ve yarı-pasif özelliklerine göre sınıflandırılır.
Aktif Etiketler Nasıl Çalışır?
Aktif etiketler, pile ile çalışır. Dolayısıyla maliyeti yüksektir. Aynı zamanda güç kaynağı bakımından düzenli olarak bakım gerektirir. Ancak pil ile çalıştığı için aktif olarak sinyal iletir. Operasyon sıcaklığı kısıtlıdır. Okuma mesafesi oldukça uzundur. Bellek kapasitesi büyüktür.
Pasif Etiketler Nasıl Çalışır?
Pasif etiketlerde güç kaynağı yoktur. Mikroçipi hareket geçiren enerji, okuyucudan gelen dalgalardan elde edilir. Dolayısıyla maliyeti düşüktür. Mesafe ölçüsü 1-3 mm arasındadır. Bellek kapasitesi 1 cm ile 0.7 m arasındadır.
Okuyucu Çeşitleri Nelerdir?
Aktif Okuyucu
Farklı teknikler ve frekanslar kullanarak çip ile iletişim kurabilen okuyucu çeşididir.
Akıllı Okuyucu
Veriyi süzebilen ve değişik protokolleri çalıştırabilen okuyucu çeşididir.
Pasif Okuyucu
Tek tip bir etiketi okuyabilen, sadece bir frekansı ve protokolü kullanan okuyucu çeşididir.
UHF RFİD Hangi Alanlarda Kullanılır?
UHF RFİD sayesinde firmaların zaman kaybı sona erer, iş hızlanır, gerekli bilgiler en doğru şekilde erişilebilir hale gelir. Etiket yani çip üzerinde veri okuma ya da yazma işlemleri gerçekleştirilir. Mesafe ya da zaman fark etmeksizin etiket üzerindeki bilgilere ulaşım çok kolaylaşır. Örneğin, UHF RFİD çipi ile depoda yer alan ürünlerin stok durumunu dakikalar içinde öğrenebilme, sayımını gerçekleştirme imkanı vardır. Çalışma alanlarında insan sayısının azaltılmasını sağlayarak, zaman ve para tasarrufu sağlar.
UHF RFİD etiketinin kullanıldığı alanlar ise şöyle sıralanabilir:
l Üretim yönetimi
l Sevkiyat yönetimi
l Canlı hayvan takibi
l Anlık konum takibi
l Perakende sayım
l Otopark kontrol
l Kütüphane takibi
l Kurumsal demirbaş takibi
l Endüstriyel demirbaş takibi
l Araç, personel ve katılımcı vb. geçiş kontrol
l Stok ve envanter takibi
l Bebek güvenliği
l Personel müdahale algılayıcı
l Personel emniyeti ve güvenliği
UHF RFİD Sisteminin Yararları Nelerdir?
Güvenli ve hızlı bir çözüm sunan UHF RFİD sisteminin kullanıldığı alanlarda sağladığı birçok avantaj var. Bunları şöyle özetleyebiliriz:
l İş süreçlerini hızlandırır.
l Stok sayımlarında hata oranını azaltır.
l Verimliliği artırır.
l Maliyetleri düşürür.
l Rapor ve bilgilere hızlı ve en doğru şekilde ulaşılmasını sağlar.
l Firma içi hırsızlığın önüne geçer.
l Etiketlerdeki bilgiler koruma altına alınır ve izinsiz erişim engellenebilir.
l Veri girişi hatalarını azaltır.
l Personellerin daha verimli işlere yönlendirilmesini sağlar.
l Ürün takibinde gerçek zamanlı takip imkanı sağlar.